2010. augusztus 17., kedd

Felkészülés(?) - egy próbaút tapasztalatai

Valamikor tavaly nyáron, amikor ismerőseimnek említettem, hogy idén megyek a Caminora, megkérdezték, hogyan fogok felkészülni rá. Mire én teljesen természetesen válaszoltam, hogy sehogy. Valamicske állóképességet biztosan szereztem a futás miatt, néha-néha túrázni is szoktam járni, de meg sem fordult a fejemben, hogy külön készüljek az útra. Meg különben is, hogyan? 
2 hete munkahelyi elfoglaltságaim miatt 2 nappal később csatlakoztam a többiekhez, akik kb. 100 km-t tettek meg gyalog a Cserhátban, csak a napközben szükséges dolgokat kellett cipelni, a többi cuccot kocsi vitte. Munkából hazaesve gyors pakolás következett, hogy még elérjem a buszt. Mivel gyakran utazom, sokat nem gondolkodtam, hogy mit vigyek magammal. Majd jött egy haránt impulzus, hogy miért ne pakolnám a cuccaim a 30 l-es hátizsákomba, legfeljebb ha nagyon nem fér bele a cucc, akkor átpakolok. Belefért, bár kicsit lábbal be kellett segíteni, hogy be tudjam csatolni a táska pántját.Gondoltam, hogy most jól kipróbálom, milyen 3 napig cipelni a teljes menetfelszerelést. Az első nap végére (20 km) azt hittem, leszakad a hátam, a vádlijaim meg teljesen beálltak. A rákövetkező nap pihenőnap volt, regenerálódtam. A harmadik nap 22 km-t gyalogoltunk, akkor a combhajlítóim álltak be. Negyedik nap (24 km) lett egy vízhólyagom az öregujjamon. A bakancsot 5 éve használom, soha nem törte fel a lábam, soha nem csinált vízhólyagot. A zoknim túrazokni volt. Igaz, eddig még soha nem cipeltem a teljes menetfelszerelésem. Kíváncsi voltam, hogy milyen súlyú zsákot cipeltem, mert útközben végig azt mondtam mindenkinek, hogy a Caminora kevesebb cuccot viszek, nem lesz ilyen nehéz a táskám. Otthon lemértem, 9,5 kg volt víz és kaja nélkül, szóval volt, hogy vízzel együtt 11 kg-t cipeltem.

Tapasztalataim: 
- Ha az összes cuccomat cipelem, akkor másképp terhelődik a lábam, és az amúgy nagyon kényelmes bakancsom is képes feltörni a lábam, amiben már gyalogoltam jó pár km-t télen-nyáron.
- A 30 l-es zsák kicsi, egyrészt egy nagyon könnyű nyári hálózsákot vittem magammal, aminél egy melegebbet (és nagyobb térfogatút) fogok magammal vinni, hogy ne fázzak az októberi éjszakákon sem, másrészt minden reggel lábbal is be kellett segíteni a hátizsák tartalmának térfogatcsökkentéséhez, ami elég körülményessé tette a reggeli készülődést, harmadrészt a kajám már nem fért bele a zsákba.
- A hátizsákot cipelve lejtőn lefelé menet sokkal nagyobb terhelés érte az egyébként is fájós térdeimet, mint amihez hozzá voltam szokva a túráim során. Elgondolkodtam egy túrabot beszerzésén, viszont az árak elborzasztottak. Sosem túráztam bottal, talán menni fog nélküle is.

5 megjegyzés:

 1. Szia Timi!

  Most az Aldi-ban van akciósan, megfizethető áron túrabot.
  Mi szept. 03-án indulunk.

  Üdv:
  Enzo

  VálaszTörlés
 2. Köszi! Egyre többen beszélnek rá a botra, végül csak rászánom magamat a beszerzésére.

  VálaszTörlés
 3. Szia Timi!
  Én is rábeszélnők soraiba lépnék! Az első három nap kapálóztunk vele,már-már ott tartottunk, elhajintjuk :-) , míg egyszer csak azt vettük észre, hogy szinte hozzánk nőtt. Nagyon nagy segítség volt!
  Ami még sokat segített, az az Ibuprofein. ( remélem, jól írom) Itthon is beszerezhető, de kinn is recept nélkül lehet hozzájutni. Ha már minden porcikád feladta a szolgálatot, egy nap alatt rendbehoz. Mi kb a 10. naptól az út végéig "éltünk vele"

  VálaszTörlés
 4. A botot beszereztem. :-)
  Az ibuprofenes rész nem hangzik jól. Annyira durva volt a napi gyaloglás, hogy minden nap kellett szedni a fájdalomcsillapítót?

  VálaszTörlés
 5. Nekünk naggggyon durva volt :-) Leon-nál volt a tűréshatárunk vége, ott mentünk be egy gyógyszertárba, és ezt kaptuk. onnan kb 12 napra volt Santiago. Én úgy gondoltam, ha már gyógyszert kell szednem, majdnem mindegy, hogy 6-8, vagy 10-12 napig tömöm magamba. Egyet tudtam, azt a kínlódást, amit addig átéltem, soha többet!!!!!!!!! Nem is azt sajnálom, hogy ennyi ideig szedtem, hanem inkább azt, hogy miért nem kezdtem korábban. Mennyivel könnyebb lett volna! Persze, sokan voltak, akik megúszták minden nyavalya nélkül! Inkább csak azért írtam az előzőeket, hogy ne rettenj meg, ha erős fájdalmaid vannak, inkább kezeld mihamarabb!!! Fura, hogy az izom-íngyulladásról sehol nem olvastam indulás előtt, viszont mióta hazaértem, és megéltem, egyre több megjegyzést találok erről :-)
  Nagyon jó készülődést kívánok!!!!!
  Ja! Igyál sokat!!!! 10 km-enként 1 l víz!!!!

  VálaszTörlés